69.370,22 Bitcoin er fritt tilgjengelig i lommeboken

Den syvende største Bitcoin-lommeboken inneholder 69.370,22 Bitcoin – den som åpnet den, ville bli veldig rik. Hackere har derfor prøvd å åpne den i to år. Så langt har de ikke lykkes med dette, men Alon Gal har en ny ide: kvantecomputere.

I godt to år nå har hackere og andre skattejegere prøvd lykken med å hacke lommeboken med Bitcoin for tilsvarende 762 millioner amerikanske dollar. Tilsynelatende viser det seg imidlertid å være veldig vanskelig: Lommeboken.dat-filen som tilbys på Internett, som Bitcoin skal finnes på, er beskyttet med et langt passord. Filen skal inneholde den private nøkkelen du trenger for å få tilgang til myntene. I tillegg beskytter to algoritmer mot uautorisert tilgang. Disse enhetene gjør det praktisk talt umulig å hacke lommeboken. Å dekryptere hashfunksjonene anses som umulig. Det tar ganske enkelt for lang tid, hackere vil ikke lenger ha nytte av suksessen i løpet av livet.

Gå videre og ta ut 69.370,22 Bitcoin …

Problemet med tidkrevende dekryptering kan fort høre fortiden til. Høytytende kvantedatamaskiner skal være så kraftige at de setter datakraften til dagens datamaskiner i skyggen. Enkelt sagt, de beregner flere resultater samtidig i stedet for å behandle problemene etter hverandre som en vanlig kalkulator. Alon Gal, teknologidirektør i nettkriminalselskapet Under the Breach, vil løse tilgangen til Bitcoin på denne måten.

Googles kvantecomputer sies å ha beregnet et problem som en moderne datamaskin ville ha løst på 10 000 år på 3:20 minutter. IBM motarbeidet at de 10 000 årene faktisk var et medieeffektivt nummer, men til slutt av håret; i stedet skal det bare være 2,5 dager. Likevel viser dette hva en slik datamaskin i utgangspunktet ville være i stand til. Så også for å knekke koder?

Kryptoeksperten Peter Todd tror ikke på det. Han beskriver Googles kvantecomputer som primitiv. Andre antydet at det ble utviklet kvantecomputere for andre typer beregninger. Å reversere hashverdier, som ikke burde være mulig, er også en umulig oppgave for superdatamaskiner.

… eller gå i fengsel.
Hvis du maler djevelen på veggen, kan kvantedatamaskiner innvarsle den krypende enden av kryptomarkedet, ifølge noen pessimistiske observatører. Hvis investorer da mister tilliten til den digitale valutaen, vil sammenbruddet av markedet være resultatet.

Imidlertid blir kvantedatamaskiner så raske at de undergraver Bitcoin-transaksjonsprosessen? Så langt er dette fremdeles langt unna. Så lenge ingen finner en ny dekrypteringsalgoritme for hashverdiene, forblir Bitcoin sikker. I tillegg er kvantecomputere dyre både å utvikle og vedlikeholde – det vil ta noen år før de blir standard.